Kwaliteit producten
Kwaliteit wordt bepaald door de balans in alle groeistadia van het gewas. Het begint daardoor al in de bodem; balans in chemie, fysiologie en biologie. Daarna balans in de omstandigheden van de beginontwikkeling van het gewas; zijn de juist mineralen aanwezig en opneembaar, denk aan fosfaat, borium, zink, mangaan, ammonium, calcium etc. Uiteraard bepalen de weersomstandigheden een groot gedeelte en die hebben we niet in de hand. Wellicht des te belangrijker om na te denken over de omstandigheden die we wel kunnen sturen!
Balans in het groeiseizoen, tijdens de vorming van de producten is cruciaal; kunnen we het gewas egaal laten groeien, met voldoende voedingsstoffen en water. Hierin ligt een belangrijk aandeel in de externe input van de juiste vorm van mineralen. Met name stikstof en kali vormen de hoofdelementen als het gaat om het bulken van de vruchten. Tot slot is er de afrijping, de afronding van de groei waarin het product al zijn energie kan opslaan en in de juiste balans kan doorgeven aan de volgende schakel in het proces (hetzij mens en dier of een volgende vermeerderingsfase).
Calcium
Calcium is misschien wel het belangrijkste mineraal dat aan de basis staat voor kwaliteit. Het is namelijk de "deurwachter" voor elk ander mineraal dat opgenomen wil worden door de plant. Hiermee bepaald de beschikbaarheid van calcium in grote mate de beschikbaarheid van alle overige mineralen in de bodem. Hiermee komt gelijk het belang van de juiste bodemchemie om de hoek kijken, want calcium is ook het hoofdelement binnen de chemische bodembalans. Op kleigronden vaak in te grote mate aanwezig en op zandgronden vaak veel te weinig. N-xt Fertilizers is één van de weinige producenten die een calciumproduct heeft ontwikkeld dat niet reageert in de bodem met overige mineralen maar dat wel opneembaar blijft voor de plant. Hierdoor heeft N-xt laten zien een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van producten, maar tegelijkertijd de werking van bodemprocessen laten zien.
Klik hier voor meer informatie over de effecten van calcium in bijvoorbeeld aardappelen.
Klik hier voor een productleaflet over calciumtoepassing in de akker- en tuinbouw