Praktische tools voor de ecologie op uw bedrijf
‘Om een succesvolle boer te worden moet men eerst de bodem leren kennen.’ (Socrates in Oeconomicus van Xenophon, 400 v.C.). Met andere woorden de ecologie gaat vooraf aan de economie.
Ecologie is de wetenschap die de betrekkingen tussen de organismen en hun omgeving bestudeert. Economie is de wetenschap die het menselijk streven naar welvaart tot voorwerp heeft. (Dit zijn de betekenissen zoals de ‘Dikke van Dale’ ze weergeeft.)
Eerst ecologie, dan economie
Al sinds mensenheugenis is economie het gevolg van ecologie. Economisch rijke gebieden ontstonden daar waar de omstandigheden gunstig waren vanwege ligging of grondsoort. Niet voor niets was een veel gehoorde uitspraak; ‘arme gronden, arme boeren - rijke gronden, rijke boeren’.
Met de kennis en de technologie van vandaag, zijn we in staat om onze gronden zo goed te leren kennen, dat we ze op basis van die kennis echt kunnen verbeteren. Zo kunnen we arme gronden verrijken door de bodemsamenstelling te optimaliseren. Daarvoor is wel het juiste onderzoek nodig. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we werken aan meer welvaart. Daarvoor volgen we de weg van de ecologie. De ecologie, die voortkomt uit de verhouding tussen organismen en omgeving, die moet eerst in orde zijn. Die uitdaging, dat is de essentie van boer zijn, aldus Socrates.
Uiteraard is het een belangrijk vertrekpunt om te weten vanuit welke situatie we het gesprek over een ‘vruchtbare bodem’ starten. Waar staan we? Wat willen we? En hoe komen we daar? Deze drie vragen worden in deze topic op de website op een praktische wijze en met behulp van bewezen tools beantwoord. Hierbij maken we maximaal gebruik van de kracht van de natuur en haar zelfregulerende vermogen. Daarvoor dienen wij slechts de regels en wetten van de bodemprocessen te volgen. Dat lost veel problemen vanzelf op.
Waar staan we?
Om te weten wat de uitgangssituatie is, is het belangrijk om te redeneren vanuit de bodem en niet vanuit het gewas. Alles draait in een goed functionerende bodem om bodembiologie. Daarvoor zijn de mineralenverhoudingen in de bodem veel belangrijker dan de hoeveelheden. Dit geldt overigens ook voor de biologie zelf (Hier hebben we eerder al eens een mooi artikel over geschreven - Klik hier).
De praktische tools en data die wij aanreiken, maken het voor u gemakkelijker om de juiste stappen te kunnen zetten naar een optimale bodemecologie op uw bedrijf.
'Alles draait om verhoudingen'.. bovenstaande opstelling is afkomstige van de University of Missouri waar veel
onderzoek is gedaan naar de effecten van verhoudingen in de grond. De voorste glazen potten laten zien wat
er aan water afpoelt, afhankelijk van de bodemgestelheid en de achterste glazen potten tonen de inspoeling.
Voor welke grond(bewerkingen) zou u kiezen? Vraag ons gerust naar meer informatie.