Electrische geleidbaarheid vs Bodemvruchtbaarheid
Precisielandbouw neemt een enorme vlucht. Er worden steeds meer apparaten ontwikkeld die steeds nauwkeuriger allerlei data genereren. Grootste uitdaging is om al deze data juist te interpreteren. Stel je daarom de vraag: hóe wordt deze data verkregen en wát zegt het ons eigenlijk?
Kijken we kritisch naar data, dan moeten we helaas concluderen dat de meeste data het ‘symptoom van het probleem’ weergeeft. Een pakkend voorbeeld: Je kunt bijvoorbeeld bladgroen meten en dan op basis daarvan afleiden dat er te weinig stikstof in het gewas zit. Maar wat als die kleur nu door iets heel anders wordt veroorzaakt? Waarom zou stikstof de beperkende factor moeten zijn? Met andere woorden de interpretatie van een gemeten getal is cruciaal, maar misschien nog wel belangrijker; biedt het ook de mogelijkheid om het werkelijke probleem bij de bron aan te pakken?! Voor ons is juist dát cruciaal om te komen tot écht duurzame landbouw.
Een ander typisch voorbeeld: Je kunt opbrengstmetingen doen bij de oogst en daarvan afleiden dat het gewas op een deel van het perceel slechter heeft gegroeid dan elders. Maar wat wordt dan de actie voor het volgende groeiseizoen? Gaan we op die plekken juist minder of meer bemesten. Of was de verminderde opbrengst wellicht een mechanisch ‘zaai- of bewerkingsfoutje’? Met andere woorden deze data zegt alleen maar iets over de symptomen van de toestand van de bodem of de gevolgen daarvan in het betreffende seizoen.
Data die echt iets zegt over de bron van veel problemen is uiteraard het meest waardevol. Mits deze goed geïnterpreteerd en vertaald wordt naar de juiste adviezen voor de boer. Omdat volgens ons veel problemen te herleiden zijn naar een verkeerde balans in de bodem, is data hierover in onze ogen extreem waardevol. De Kinsey-Albrecht Bodemanalyse geeft deze unieke data en levert daarmee belangrijke basiskennis over heel veel bodemprocessen. Ook laat deze analyse zien waar problemen ontstaan. Onderzoek wijst uit dat de EC waarde van een bodem (Electrische geleidbaarheid) heel veel overeenkomsten heeft met bodemparameters uit deze Kinsey-Albrecht methodiek. Dit geeft ons unieke mogelijkheden om precisielandbouw te combineren met de juiste data vanuit de bron (de bodem). Om u ook hierbij van dienst te kunnen zijn, hebben we een samenwerking opgezet onder de naam SoilMasters. Lees hier meer over op de speciale website; www.soilmasters.com.
"Mastering Nature with Today's Technology"
Een perceel is zelden homogeen
Landgebruik in Nederland is zeer intensief, grond- en pachtprijzen zijn hoog en elke vierkant meter telt. Tegelijkertijd wordt de boer geconfronteerd met de vraag uit de samenleving om duurzaam en gezond te produceren.
De bodemvruchtbaarheid van een perceel is zelden overal hetzelfde. Toch bemonsteren we de bodem van het perceel met één mengmonster. Op basis van de analyse van dit mengmonster voeren we de bemesting uit voor het gehele perceel. Door volgens dit advies te bemesten zullen delen van het perceel te weinig, precies genoeg of een overmaat aan meststoffen ontvangen. Een tekort én een overmaat aan bemesting betekent verlies van opbrengst, kwaliteit en dus ook financiële verliezen. Onze dure landbouwgronden worden dus niet maximaal benut.
Door nu van elke vierkante meter de bodemvruchtbaarheid in kaart te brengen, kunnen we nauwkeuriger bemesten en verliezen verminderen.
EMI Bodemscanner
Een grondmonster nemen van elke vierkante meter is een ondoenlijke, kostbare en tijdrovende zaak. Wel kunnen we door middel van een indirecte methode de bodemvruchtbaarheid van elke vierkante meter van een perceel bepalen. Hiervoor gebruiken we een Elektromagnetische Inductie (EMI) sensor, die de elektrische geleidbaarheid van de bodem meet. De elektrische geleidbaarheid of conductiviteit wordt afgekort met EC.
Hierbij maken we gebruik van het feit dat allerlei bodemeigenschappen zoals klei, leem en zandgehalte (textuur), organische stof, TEC en mineralen de elektrische geleidbaarheid beïnvloeden.
Wij brengen de EC van elke locatie in het perceel in kaart en krijgen zo een beeld van de variatie in elektrische geleidbaarheid binnen het perceel. Deze variatie vatten we samen in vier EC-hoofdklassen.
Unieke pinposities
Nu rest ons nog één stap en dat is het vaststellen van de bodemeigenschappen per EC-klasse. Hiervoor gebruiken we de Kinsey-Albrecht Bodemanalyse. Deze bodemanalyse integreert de chemische, fysische en biologische aspecten van de bodemvruchtbaarheid. De essentie van deze analyse ligt bij het instellen van de juiste verhouding van de Calcium- en Magnesium-bezetting, waardoor de ideale verhouding lucht en water ontstaat (structuur) en de juiste condities voor bodemleven en wortelactiviteit worden gecreëerd (biologie). Een gezond bodemleven komt de weerbaarheid van de bodem en het gewas ten goede. Naast Calcium en Magnesium wordt een advies gegeven voor de overige macro- en sporenelementen.
Door de informatie van de EC-scan zijn wij in staat om, middels unieke eigen software, per klasse binnen een perceel een pinpositie te bepalen en deze vast te leggen. Op de diverse pinposities wordt vervolgens een bodemmonster geprikt. Door de data van de bodemanalyses te combineren met de EC-waarden, kunnen we naast de bodemvruchtbaarheidsvariatie van uw perceel ook de bemestingsvariatie in kaart brengen. Praktisch komt het er op neer dat we taak- of strooikaarten kunnen maken waarmee u uw perceel variabel kunt bemesten.
De ideale bodem voor gezonde productie
Door variabel te bemesten benaderen we op elke locatie in het perceel de ideale bodemvruchtbaarheid. We beperken de uit- en afspoeling van nutriënten en kwaliteitsverlies door overbemesting én we beperken de verliezen van kwaliteit en opbrengst door ‘onderbemesting’. Dit alles komt het milieu, de opbrengst, de kwaliteit en uiteindelijk het financieel rendement van uw bedrijf ten goede.
Dit unieke concept brengt uw bodem in optimale conditie en ondersteunt het streven naar een duurzame productie van gezonde gewassen en een maximale benutting van elke vierkante meter van uw percelen. Wilt u meer informatie neem gerust contact met ons op. Wilt u direct een bodemscan en/of bodemanalyse bestellen, ga dan naar www.soilmasters.com.