Voedingswaarden
De landbouw staat aan de basis van de voedselproductie, niet de 'voedselbewerkende' bedrijven! N-xt beseft dat we hiermee ook aan de basis staan van de kwalitiet ervan en aangezien deze kwaliteit erg slecht is ligt hier nog erg veel protencieel voor de landbouw. Het feit dat de vele ziekten onder mens en dier vaak voedinggerelateerd zijn betekent dus dat wij niet meer de mineralen en vitaminen weten te telen in onze gewassen. Zou dit iets te maken hebben met onze bodemgezondheid?
We ervaren dat consumenten steeds bewuster voor gezondheid en welzijn kiezen omdat men, bewust of onbewust beseft dat zonder deze facetten het leven zeer beperkt is. Professoren uit de medische wereld vertellen ons dat de huidige kennis en kwaliteit van onze medicijnen niet in staat zijn het huidige gezondheidniveau te handhaven. "Wij werken aan de achterkant van het probleem, maar we moeten aan de voorkant zijn... gezonde voeding" aldus een professor uit de medische faculteiten. Een uitdaging dus voor de landbouw!
Voedend voedsel
En als we ons maar heel even verdiepen in de basisbeginselen van ons eigen lichaam, kunnen we al heel snel bewust worden van het belang van mineralen in ons voedsel. Gek genoeg dezelfde mineralen waar wij ons druk om maken in de landbouw!
Je lichaam is fysiek gezien een mengsel van voornamelijk koolstof (C), zuurstof (O2) en waterstof (H2). Samen met de 3,3% stikstof (N) vormen zij ongeveer 90% van het totale lichaamsgewicht. Als we het hebben over koolhydraten, eiwitten en vetten spreken we voornamelijk over deze elementen. Om deze stoffen in beweging te krijgen en te houden heb je andere stoffen nodig. Deze stoffen die we kennen als mineralen en sporenelementen bepalen door hun reactie op elkaar en met koolstof, waterstof en zuurstof hoe je lichaam functioneert op voedsel, licht en lucht.
Lees hier wat de zes meest voorkomende mineralen en hun invloed op lichaam en gedrag zijn.
Alvast een voorproefje: het zijn exact die mineralen waar we in de landbouw meer op moeten focussen: calcium (Ca), magnesium Mg), natrium (Na), Kalium (K), fosfaat (P) en zwavel (S).