Fysische eigenschappen
Hebben we het over fysiologie dan hebben we het over de structuur van een bodem; welke deeltjesgrootte, wat is de pH, het waterbufferend vermogen, doorlaatbaarheid etc. Het schept de basis waarop bodemleven zich kan voortplanten en leven.
Wortels maken de bodem
Kijken we naar de drie elementen (chemie, fysiologie en biologie) dan is hét belangrijkste gereedschap van de boer zijn gewas. De wortels van elk gewas zijn in staat een grote bijdrage te leveren aan optimalisatie van de bodem; de fysiologie.
Kan een wortel de diepte in groeien?
Het ligt aan de bodemstructuur: harde scherpe kluiten, ronde zachtere of mooie kruimelige structuur. Testen? Laat de grond uit elkaar vallen; zijn het scherpe, ronde hoeken of juist mooie kruimels? (zie onderstaande foto)
Het vormen van een goed wortelstelsel zorgt voor een gezond gewas en draagt bij aan de bodemstructuur, de leefomgeving van het bodemleven en de opneembaarheid van mineralen.
De optimale bodem bestaat voor 50% uit zand, zilt, kleifracties maar ook voor 50% uit water en lucht. Water en zuurstof zijn belangrijk in een ecosysteem. Vergelijk het met een mens: een mens kan drie weken zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof. De biologie is het belangrijkste tandwiel in de bodem. Water en zuurstof zijn essentieel voor leven. Leg dus niet enkel focus op mineralen, een bodem met de juiste omstandigheden geeft als gevolg daarvan vanzelf genoeg mineralen beschikbaar!
De wortels maken een web van gangen en dragen bij aan de fysische eigenschappen. Uiteindelijk vormen de wortels haarworteltjes die de link leggen naar voedselopname. De plant voedt het bodemleven met suikers en krijgt vervolgens mineralen (zowel actief als passief).
Dit wetende is het vreemd dat vrijwel alle meststoffen een zoute eigenschap hebben. Leg maar eens zout op een slak…Het inactiveren van deze zone zorgt dat onze gewassen wegdrijven van de natuurlijke processen. En aangewezen zijn op de opname van zouten. Verstoring van het natuurlijke proces, eenzijdigheid, een veroorzaker van kwaliteitsproblemen in de landbouw.
Er is een grote rol voor fysiologie weggelegd en een cruciale rol voor biologie. Rendement is alleen te maken door de juiste chemie. Bodemleven is cruciaal voor de opname van voedingsstoffen. De bodem is de maag van de plant. Hoe behandelen we de maag? Wat stoppen we er in? Met welke materieel bewerken we de bodem? Het is kwetsbaar en vraag aandacht en zorg.
Textuur, structuur, poriën en water bepalen samen de fysische bodemkwaliteit. Ook draagkracht en indringingsweerstand zijn belangrijke fysische eigenschappen van de bodem. Lees meer.....