'Stikstof' een misleidend woord
Publicatiedatum: 01-07-2022Het lijkt een ware plaag te zijn! Ineens moeten alle boeren aan de stikstofreductie en groeit er niks meer door de stikstof. Dat woord ‘stikstof’ heeft op zich al het subliminale woord ‘stik’ in zich en dus doet dat de gemiddeld gewone man op straat denken dat we hier met een stof te maken hebben, waarvan we met zijn allen gaan stikken.
Bron: Martin Vrijland.nl
Daarbij wordt stikstof vaak ook in één zin genoemd met klimaat en vermoedelijk associëren velen het woord ook met CO2 en is het verschil niet bekend. Stikstof is in principe een elementair deeltje in de natuur. De term ‘stikstof’ wijst dus op een atoom dat in de natuur alleen als gebonden vorm (als molecuul) voor kan komen. Daarom kun je als boer dus eigenlijk niet aan stikstof vermindering doen.
Wel kun je aan bijvoorbeeld ammoniak vermindering doen. Ammoniakale stikstof (NH₃) is feitelijk meetbaar en bevindt zich bijvoorbeeld in de uitwerpselen van koeien. Dat de staat dus aan stikstof vermindering wil doen is duidelijk een misleidend gebruik van het woord stikstof. Stikstofvermindering betekent feitelijk helemaal niets. Wat verminder je dan stikstofgas, ammoniak of een van de vele andere stoffen waarin het element stikstof voorkomt? De overheid bedoelt in geval van de boeren, de ammoniakale stikstof en voor, de vergeten industrie op dit moment, de NOx uitstoot.
U kent stikstof waarschijnlijk het beste van dat goedje wat onder hoge druk in een fles zit en je met dikke handschoenen uit moet schenken (of zoals op de foto uit een geïsoleerde fles), omdat anders je vingers bevriezen: stikstofgas (N2). Dat wordt bijvoorbeeld in de veehouderij gebruikt om sperma in te bewaren. Zodra stikstof uit de hogedrukfles komt, begint het te koken en verdampt het. Het heeft namelijk een kooktemperatuur van -195,8 °C en dat is dus de temperatuur waarop stikstof vloeibaar is. Stikstofgas is dus erg koud en begint meteen te verdampen in de buitenlucht. Het onder hoge druk houden in stevige stalen flessen, maakt het vloeibaar. Dat is een natuurkundige wetmatigheid.
We wisten al dat we aan CO2 vermindering moesten gaan doen. CO2 heeft niets met stikstofgas (N2) te maken. CO2 betekent koolstofdioxide. Dat woord is dus zo opgebouwd: di- oxide staat voor 2x zuurstof. Een koolstof atoom met daaraan gekoppeld twee zuurstof atomen. Koolstof dioxide ontstaat bij verbranding van koolstofatomen bevattende brandstof. Benzine, kerosine, diesel maar ook de bodem bevatten koolstofatomen en wat denkt u van alle koolstof die via kachels en openhaarden worden verbrand. Het brandstof molecuul is dus opgebouwd uit onder meer koolstofatomen en bij verbranding aan de lucht (zuurstof, zijnde O2 gas) ontstaat bij volledig verbranding CO2 en bij onvolledige verbranding kan koolmonoxide (CO) ontstaan. Dat laatste gebeurde vroeger wel eens bij gaskachels in een woning, waardoor verstikking optrad. Daar ziet u dan wellicht ook de subliminale link tussen stikstof en CO2. Scheikundig en in de werkelijke wereld hebben de twee helemaal niets met elkaar van doen.
Als boeren aan stikstof vermindering moeten doen, moeten ze dus iets verminderen waarvan de definitie niet helemaal duidelijk is. Boeren produceren namelijk geen stikstofgas. Stikstofgas is het meest voorkomende zuivere gas en vormt 78,1% van het totale volume van de atmosfeer. Let wel een atoom kan alleen in verbindingsvorm met andere atomen gevonden worden in de natuur. Net zoals een zuurstof atoom (O) alleen als bijvoorbeeld zuurstofgas (O2) of in water voorkomt (H2O). Stikstofverbindingen wisselen voortdurend uit tussen de atmosfeer en levende organismen. Stikstof moet eerst worden verwerkt of “gefixeerd” tot een plant-bruikbare vorm, meestal nitraat, ammonium of ammoniak. Ammoniak is wat de boeren (althans hun vee) wel produceren. Ammoniak is bruikbaar en nuttig voor planten, vandaar dat boeren mest over hun land uitrijden.
Bron: Wikipedia.org
Wanneer stikstof-verbindingen door planten wordt opgenomen, wordt het gebruikt om eiwitten te synthetiseren. Deze planten worden vervolgens verteerd door dieren die de stikstofverbindingen gebruiken om hun eigen eiwitten te synthetiseren en stikstofhoudend afval uit te scheiden. Ten slotte sterven deze organismen en ontleden ze, ondergaan ze bacteriële en omgevingsoxidatie en denitrificatie, waarbij ze gratis stikstofgas (N2) in de atmosfeer terugbrengen. Een prachtige nuttige en noodzakelijke cyclus dus.
Net als CO2 is er feitelijk niets giftig of gevaarlijk aan stikstofgas. Sterker nog stikstofgas is een ‘inert’ gas dat van nature niet geneigd is een chemische reactie aan te gaan met andere stoffen. Het is dus ongevaarlijk, niet giftig, reukloos en we ademen het de hele dag in; net als zuurstof. Zuurstof dat weer geproduceerd wordt door bomen als gevolg van de opname van CO2. Zowel CO2 als stikstofgas zijn dus positieve en goede gassen.
En dan was er nog iets met de bouw? en dat de maximale snelheid op de wegen omlaag moest? Snapt u het nog? Er moeten blijkbaar minder boeren komen, want we willen meer woningen en infrastructuur kunnen bouwen. Elke logica ontbreekt in elke discussie en dat lijkt wel steeds meer de bedoeling. Maar voordat wij dit nieuwsitem met politieke meningen gaan vullen, nog één laatste feit over stikstof.
En wellicht de belangrijkste: zónder stikstof (als 1 van de 5 belangrijkste bouwstenen voor het leven op aarde), is er géén hoogwaardige voedselproductie mogelijk. Dus we kunnen niet zonder landbouw en vooral niet zonder vruchtbare bodems waarmee deze boeren weten om te gaan.
Het pad naar een oplossing is Healthy Soil al een aantal jaren aan het bewandelen en met succes. Al menig jaar laten we zien in de praktijk en uit onderzoek dat er met minder input van stikstofgrondstoffen, maar met een evenwichtigere bodem er veel meer mogelijk is.
Stel gerust uw vragen.
Wij staan achter de boeren!