De Bodemomgeving bepaalt hoe een gewas ‘zich voelt’
Kinsey-Albrecht analyse is bouwtekening van de grond
Marco van Gurp, bodem en bemestingsspecialist bij N-xt Soil Services maakt graag een vergelijking tussen de koe en het gewas. Daarmee weet hij bij menig melkveehouder de ogen te openen om meer kennis op te doen over bodem en bemesting. “Een beter bedrijfsrendement begint vaak bij het verbeteren van de bodemkwaliteit”, aldus Van Gurp, die steeds meer melkveehouders ontmoet die graag aan de slag willen met het verbeteren van de bodemkwaliteit.
De koe en het gewas
De omgeving waarin een koe staat is sterk bepalend voor hoe het dier zich voelt. Daarbij zijn tal van factoren van belang. Zo kan een koe 3 weken overleven zonder eten, 3 dagen zonder water en maar 3 minuten zonder lucht. Water en lucht zijn dus heel cruciaal voor een koe. Reden voor veel veehouders om de zijwanden uit hun stallen te halen en veel meer aandacht te besteden aan drinkwaterkwaliteit. Dit kun je exact zo door vertalen naar de bodem en het gewas. De omgeving bepaalt hoe een plantje zich voelt. Ook hier zijn water en zuurstof de eerste levensbehoeften. En dat geldt zowel voor de plant als voor het bodemleven er omheen. Om de juiste water/zuurstof-verhouding (25%/25%) in de bodem te realiseren is een optimale bodemstructuur vereist. Een dergelijke structuur is alleen te realiseren bij de juiste verhouding calcium/magnesium in de bodem.
Bouwtekening bodem
De Kinsey-Albrecht bodemanalyse geeft als het ware de bouwtekening van de bodem weer. Hierin worden de verhoudingen tussen de belangrijkste kationen (positief geladen mineralen) op het kleihumuscomplex (CEC), wat weer leidt tot de totale uitwisselingscapaciteit (TEC).
Wat ik hiermee wil zeggen, is dat wanneer je alleen maar denkt ‘aan het zo goed mogelijk voeden van de koe of de plant’ je cruciale dingen over het hoofd ziet. Ook de omgeving moet perfect zijn. Sterker nog; alleen als de omgeving helemaal klopt, dan zal de plant het meest vitaal zijn en het efficiëntste groeien!
Wel of niet bekalken
Waar traditionele bodemanalyses de ‘plantgerichte benadering’ kiezen, kiest de Kinsey-Albrecht analyse juist voor een ‘bodemgerichte benadering’. Een praktijkvoorbeeld op de boerderij van de familie Bolscher maakt het verschil duidelijk. De pH is goed, dus volgens de traditionele kijkwijze hoeft er niet te worden bekalkt. Volgens Kinsey-Albrecht is de pH echter het gevolg van de percentages kationen op het CEC. Je kunt dus een afwijkende pH hebben, terwijl de mineralenverhoudingen in de bodem perfect kloppen. Daarentegen kun je ook een juiste pH meten, waarbij de mineralenverhoudingen in de bodem totaal niet op orde zijn. Onderstaande analyse laat dit zien.
Bij een TEC van 11 (10,89) hoort een optimale verhouding van Ca en Mg van 68:12. In deze bodem meten we een verhouding van 56:23. Kortom: een te laag Ca- en een veel te hoog Mg-gehalte!
Het zijn juiste deze verhoudingen die de structuur en de verhouding water/zuurstof in de bodem bepalen. Zouden we alleen op de pH afgaan, dan doen we niets, terwijl we zo’n bodem juist nog verder kunnen optimaliseren door te bekalken. Hierbij is wel de kalkvorm en de hoeveelheid toe te dienen kalk van groot belang! (Voor details hierover kunt u contact opnemen met N-xt Soil Services).
Melkveehouder Koen Bolscher is op basis van deze analyse één van de weinige melkveehouders in zijn omgeving die bekalkt. En tot op heden met een goed resultaat.
Lees hier het hele interview met Koen Bolscher
Download hier meer informatie over de Kinsey-Albrecht Bodemanalyse